ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ+30 210 6542760
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣΔευ - Παρ 09:00 - 18:00
ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Οι τηλεπειρατές «μετατρέπουν» τους χρήστες σε... συνενόχους

Συντάκτης: Σωτήρης Μανιάτης   «Εφημερίδα των Συντακτών»  efsyn.gr

Μια διαφορετικού τύπου παράνομη… πυραμίδα παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών που υποκλέπτονται, με χιλιάδες ανυποψίαστους συμμετέχοντες και ελάχιστους επιτήδειους που κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ.

Αυτό αποκαλύπτεται ότι στήνουν οι τηλεπειρατές κάνοντας μάλιστα, χωρίς να το γνωρίζουν, συνενόχους και όσους χρήστες για να γλιτώσουν κάποια χρήματα από τις συνδρομές των νόμιμων πλατφορμών επιλέγουν να βλέπουν προγράμματα μέσω πειρατικών συστημάτων.

Προσέξτε πώς έτσι ξαφνικά μπορεί κάποιος χρήστης να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Οι επιτήδειοι που πουλάνε αποκωδικοποιητές και πειρατικά συστήματα που σπάνε τους κωδικούς από συνδρομητικές τηλεοπτικές πλατφόρμες, μετατρέπουν σε σέρβερ τα έτοιμα σεταρισμένα κουτιά των ανυποψίαστων χρηστών. Και με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά τους μεταβάλλουν σε μέλη της ψηφιακής τους πυραμίδας που έχουν στήσει.

Υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένες τέτοιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, συνταξιούχος ζαχαροπλάστης στο Περιστέρι άθελά του είχε μετατραπεί σε σέρβερ του κυκλώματος χωρίς να έχει πάρει χαμπάρι το παραμικρό.

Στη Ρόδο πάλι, πρώην τεχνικός, συνεργάτης συνδρομητικής πλατφόρμας, συνελήφθη διότι μετέτρεπε πολίτες σε συνεργούς του, βάζοντάς τους ρυθμισμένα μηχανάκια που έπαιζαν τον ρόλο σέρβερ για άλλους.

Κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται γιατί οι τηλεπειρατές μπαίνουν σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Υπάρχουν λοιπόν δύο πολύ σημαντικοί λόγοι. Κατ’ αρχάς με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν να μην υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σε λίγους σέρβερ με αποτέλεσμα να πέφτει η ταχύτητα και να δημιουργούνται προβλήματα καθώς τα μηχανάκια «σέρνονται».

Παράλληλα όμως οι τηλεπειρατές με αυτή τη διαδικασία καταφέρνουν να «μπερδεύουν» τις έρευνες καθώς οι αρχές εξαιτίας αυτού οδηγούνται πάνω στην IP μόνο του τελικού χρήστη.

Ουσιαστικά στήνουν τις δικές τους... συνδρομητικές πλατφόρμες κλέβοντας βεβαίως τηλεοπτικές παραγωγές που έχουν ακριβοπληρώσει άλλοι..........

.......Πριν από λίγες μέρες γράφαμε για ένα κύκλωμα που εξαρθρώθηκε έπειτα από καταγγελίες που είχε κάνει η Nova και μια συντονισμένη επιχείρηση της Europol σε τέσσερις χώρες: Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία και Βουλγαρία.

Στην Κύπρο έγιναν συλλήψεις και κατασχέσεις μηχανημάτων, ενώ 47χρονος Ελληνας που συνελήφθη στη Βουλγαρία θεωρείται ένας εκ των εγκεφάλων του κυκλώματος..........

.........Για τον παράνομο διαμοιρασμό σήματος από το συγκεκριμένο κύκλωμα θα ανακριθούν στην Κύπρο περισσότεροι από 1.000 συνδρομητές, χωρίς βέβαια να συλληφθεί κανείς.

Και στην Ελλάδα όμως, οι τελικοί χρήστες τέτοιων παράνομων συστημάτων μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες, σύμφωνα με τον Ν. 2121/93 αλλά και το Π.Δ. 343/2002........

Στο πλαίσιο της νέας αυτής υπόθεσης που έχει και διεθνείς προεκτάσεις (Κύπρος, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ολλανδία) η Nova θα παρέχει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές κάθε δυνατή βοήθεια, μη εξαιρουμένης και της παράστασης πολιτικής αγωγής.

Πάντως εκτός από την προστασία της κάθε επένδυσης και τη φοροδιαφυγή, με την τηλεπειρατεία μπορούν να δημιουργηθούν ζητήματα ακόμα και με τις θέσεις εργασίας.

Την τελευταία τετραετία στη χώρα μας έχουν εξεταστεί στα δικαστήρια 77 υποθέσεις και έχουν επιβληθεί καταδικαστικές αποφάσεις στις περισσότερες εξ αυτών.

Το 2014 εξετάστηκαν επτά υποθέσεις με κάποιες ποινές να φτάνουν έως και τα τέσσερα χρόνια φυλάκισης και τα πρόστιμα να ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Το 2015 στα δικαστήρια έφτασαν 25 υποθέσεις και σε ορισμένες επιβλήθηκαν ποινές που ξεπέρασαν τα 7,5 χρόνια κάθειρξης, προβλεπόταν για κάποιους στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 51,5 χιλιάδων ευρώ.Δεκαεννέα υποθέσεις έφτασαν σε δικαστικές αίθουσες το 2016 με ποινές φυλάκισης τριών ετών και πρόστιμα 3,5 χιλ. ευρώ.Και πέρσι βγήκαν καταδικαστικές αποφάσεις για 26 υποθέσεις και σε ορισμένες οι ποινές φυλάκισης ξεπερνούσαν τα πέντε χρόνια, ενώ προβλέπονταν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και πρόστιμα άνω των 30.000 ευρώ.

Πηγή : http://www.efsyn.gr/arthro/oi-tilepeirates-metatrepoyn-toys-hristes-se-synenohoys

Επιστροφή