ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ+30 210 6542760
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣΔευ - Παρ 09:00 - 18:00
ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

1η απόφαση της επιτροπής ΕΔΠΠΙ για απαγόρευση πρόσβασης σε παράνομους ιστότοπους

Κατόπιν σχετικής αναφοράς της ΕΠΟΕ προς την Επιτροπή για την Διαδικτυακή Προσβολή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΕΔΠΠΙ), εκδόθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2018 η πρώτη στα Ελληνικά χρονικά απόφαση, βάσει της οποίας όλοι οι πάροχοι πρόσβασης διαδικτύου (ISP's) που είναι αδειοδοτημένοι από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), οφείλουν να διακόψουν την πρόσβαση των συνδρομητών τους, σε τριάντα οκτώ (38) συνολικά ονόματα χώρου (domain names), που αφορούν στους κυριότερους και μεγαλύτερους εγχώριους και αλλοδαπούς παράνομους ιστότοπους (sites), μεταξύ των οποίων οι: "gamatotv", "xrysoi.online", "onlinemoviestar", "magico", "thepiratebay" και όλα τα sites των υποτίτλων.

Στην απόφαση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ο.Π.Ι. (https://opi.gr), γίνεται αναφορά στην σχετική νομολογία του Δ.Ε.Ε. που δικαιώνει τους δημιουργούς αναφορικά με το δικαίωμα τοποθέτησης υπερσυνδέσμων (URL's). Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, οι διαχειριστές των ιστοσελίδων δεν έχουν το δικαίωμα να αναρτούν υπερσυνδέσμους που παραπέμπουν σε έργα πνευματικής ιδιοκτησίας, τα οποία παρανόμως έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο, καθώς οφείλουν να ελέγχουν για τη νομιμότητα του περιεχόμένου στο οποίο δίνεται πρόσβαση μέσω των υπερσυνδέσμων που τοποθετούνται στον ιστότοπό τους. 

Επίσης, στην απόφαση αναφέρεται ότι: "ο δημιουργός έχει το δικαίωμα να επιτρέπει ή να απαγορεύει την μετάφραση του έργου του..." , επιβαιώνοντας τον παράνομο χαρακτήρα των ιστοσελίδων που παρέχουν αυθαίρετα αρχεία υποτίτλων τα οποία προορίζονται για ενσωμάτωση σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. 

Τα τριάντα οκτώ (38) ονόματα χώρου (domain names) στα οποία διακόπτεται η πρόσβαση των χρηστών του διαδικτύου, αφορούν ονόματα που χρησιμοποιούν ιστότοποι του διαδικτύου (Internet), οι οποίοι έχουν κύρια ή/και αποκλειστική ενασχόληση τον διαμοιρασμό με διάφορους τρόπους έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, κυρίως κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, χωρίς την άδεια των πνευματικών δημιουργών και των δικαιούχων.

Αναλυτικότερα, είκοσι ένα (21) domain names παραπέμπουν σε streaming-sites, δηλαδή ιστότοπους μέσω των οποίων γίνεται απευθείας θέαση των κινηματογραφικών έργων, έντεκα (11) domain names παραπέμπουν σε torrent-sites, δηλαδή ιστότοπους που διαθέτουν αρχεία torrent, τα οποία είναι άκρως απαραίτητα για τον παράνομο διαμοιρασμό και καταφόρτωση (downloanding) των ψηφιακών αρχείων που περιέχουν έργα πνευματικής ιδιοκτησίας και έξι (6) domain names παραπέμπουν σε ιστότοπους που διαμοιράζουν αυθαίρετες και χωρίς άδεια μεταφράσεις διαλόγων κινηματογραφικών έργων, με την μορφή αρχείων υποτίτλων.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, η ΕΔΠΠΙ προχώρησε στην απόφαση για διακοπή πρόσβασης στους συγκεκριμένους ιστότοπους, αποδεχόμενη πως η παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας συντελείται σε μεγάλη κλίμακα, καθώς η προσβολή αφορά πληθώρα έργων και συντελείται επί σειρά ετών μέσω των ίδιων ιστοτόπων, που είναι μάλιστα δημοφιλείς στους χρήστες του διαδικτύου.    
 

Επιστροφή