ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ+30 210 6542760
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣΔευ - Παρ 09:00 - 18:00
ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Τελεσίδικη ποινή κάθειρξης για διαδικτυακή πειρατεία

H ΠΡΩΤΗ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στις  19/11/2019,  το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής, εκδίκασε σε β’ βαθμό υπόθεση που αφορούσε την παράνομη λειτουργία πειρατικών ιστοτόπων (sites), με ονόματα-χώρου (domain-names) «greekstars.net» και «greekstars.co», μέσω των οποίων ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής των ανωτέρω ιστοτόπων, προέβαινε παρανόμως σε, μεγάλης έκτασης, διάθεση κινηματογραφικών έργων, μουσικής, βιβλίων, προγραμμάτων Η/Υ και ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο διαχειριστή των ιστοτόπων, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης πέντε (5) ετών. Ο κατηγορούμενος στη συνέχεια οδηγήθηκε στην φυλακή.  

Κατά του ανωτέρου καταδίκου είχαν ασκηθεί 4 ποινικές διώξεις μεταξύ των ετών 2009-2012, καθόσον ο ίδιος  συνέχιζε την παράνομη δράση του, αλλάζοντας κάθε φορά που συλλαμβανόταν, το domain-name του παράνομου ιστοτόπου που διατηρούσε, πρακτική που εφαρμόζεται από ορισμένους «αμετανόητους» πειρατές οι οποίοι, παρά την βαρύτητα των ποινών, επιλέγουν να συνεχίσουν την παράνομη μεν, αλλά ιδιαιτέρως κερδοφόρα δραστηριότητα.

Στις 17/04/2019, είχε προηγηθεί επίσης τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς  Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης (β’ βαθμού) κατά του ιδίου κατηγορουμένου, για ανάλογη περίπτωση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων (λειτουργία του ιστοτόπου “greekstars.biz”), επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης πέντε (5) ετών.  

Η παραπάνω απόφαση είναι σημαντική, καθόσον αναδεικνύει τη στάση της Δικαιοσύνης έναντι των δραστών που εμπαίζουν τις διωκτικές και δικαστικές αρχές, παραλλάσσοντας το domain name του πειρατικού ιστοτόπου που λειτουργούν, συνεχίζοντας έτσι ανενόχλητοι την παράνομη δράση τους. Είναι επίσης σημαντική καθόσον η απόφαση αυτή αναφέρεται σε ιστότοπο (forum)  που για την άνευ αδείας παρουσίαση & διαμοιρασμό των πνευματικών έργων (ταινιών, προγραμμάτων Η/Υ και μουσικής), χρησιμοποιούσε μεταξύ άλλων και υπερσυνδέσμους (LINKS) που παρέπεμπαν σε φιλοξενητές περιεχομένου όπως η RAPIDSHARE, EASYBYTEZ κ.ο.κ. 

Σχετικά άρθρα:

Επιστροφή