ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ+30 210 6542760
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣΔευ - Παρ 09:00 - 18:00
ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Πρώτη απόφαση για δυναμική διακοπή πρόσβασης στους πειρατικούς ιστότοπους

Εκδόθηκε την 26/09/2020 η πρώτη απόφαση για δυναμική διακοπή πρόσβασης στους πλέον επικίνδυνους πειρατικούς ιστότοπους (dynamic site blocking) προβολής οπτικοακουστικών έργων από την αρμόδια διοικητική αρχή για την προστασία των δικαιωμάτων αυτών στο ψηφιακό περιβάλλον. Με την απόφαση διατάσσονται οι πάροχοι πρόσβασης στο διαδίκτυο στην Ελλάδα να απαγορεύσουν την πρόσβαση στους πιο δημοφιλείς ελληνικούς και διεθνείς «πειρατικούς» ιστότοπους (gamato, xrysoi, teniesonline, pirate bay, yts, 1337x κ.α.), οι οποίοι διαθέτουν παράνομα στους χρήστες δεκάδες χιλιάδες τίτλους ταινιών, τηλεοπτικών σειρών  και αρχείων υποτίτλων. Συγκεκριμένα, για την αποτελεσματική επίτευξη της διακοπής διατάχθηκε το «μπλοκάρισμα» πάνω από 260 διαφορετικών ονομάτων χώρου (domain names) που ανακατεύθυναν στους εν λόγω πειρατικούς ιστότοπους.
 
Την σχετική αίτηση είχε καταθέσει στις 20 Αυγούστου 2020 η ΕΠΟΕ, σύμφωνα με τη νέα διαδικασία για το dynamic site blocking που ισχύει μετά τη θέσπιση των σχετικών βελτιωτικών διατάξεων στα τέλη Ιουλίου 2020, ενώ πλέον με την νέα διαδικασία o στόχος είναι να μπλοκάρονται άμεσα όλα τα εναλλακτικά ονόματα χώρου (domain names) που θα δημιουργούνται με σκοπό την παράκαμψη της φραγής που επιβάλλει η απόφαση.
 
Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4708/2020 νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού, διευρύνθηκε το οπλοστάσιο της Επιτροπής για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) τη λειτουργία της οποίας συνεπικουρεί ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), κατά της διαδικτυακής πειρατείας. Την σχετική ρύθμιση που κατατείνει σε αυξημένη προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο είχαν χαιρετήσει με ενθουσιασμό δημιουργοί και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς παραγωγής και διανομής οπτικοακουστικών έργων. Η ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου νόμου  θα σηματοδοτήσει εξάλλου την προσήλωση της χώρας - μετά και την απένταξη της από την λίστα 301- στην πάταξη της διαδικτυακής πειρατείας.

Σχετικά δημοσιεύματα

Επιστροφή