ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ+30 210 6542760
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣΔευ - Παρ 09:00 - 18:00
ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

Διαδικτυακή πειρατεία

Διαδικτυακή πειρατεία

Στα τέλη της δεκαετίας 2000-2010, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας στους τομείς των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του INTERNET,  νέες πρακτικές & μέσα εμφανίστηκαν στον οπτικοακουστικό τομέα, με αποτέλεσμα να αναδυθούν νέες μορφές & τρόποι "πειρατείας" που καταστρατηγούν οποιοδήποτε πνευματικό έργο που μπορεί να ψηφιοποιηθεί, (κινημ.ταινίες, μουσική, προγράμματα Η/Υ, βιβλία κ.ά.).

Η εξάπλωση των ευρυζωνικών διαδικτυακών συνδέσεων, λόγω της αυξημένης ταχύτητας που παρέχουν, δίνουν την δυνατότητα για διαμοιρασμό μέσω του internet ψηφιακών αρχείων μεγάλου μεγέθους (π.χ. κινημ. ταινίες) σε λίγο χρόνο. Το γεγονός αυτό, συνέτεινε σε μεγάλο βαθμό στην γρήγορη εξάπλωση του φαινομένου της διαδικτυακής πειρατείας (internet piracy), κυρίως με την δημιουργία παράνομων ιστότοπων (internet-sites), οι οποίοι δίνουν την δυνατότητα στα μέλη τους και στους επισκέπτες τους να χρησιμοποιούν με διάφορους τρόπους και να αποθηκεύουν στον Η/Υ πνευματικά έργα, χωρίς την άδεια ή την σύμφωνη γνώμη των πνευματικών δημιουργών. Οι ιστότοποι αυτοί, ανάλογα με τον τρόπο δημιουργίας τους, χωρίζονται σε:

  • Link sites που παρέχουν την δυνατότητα, μέσω συνδέσμων, για μεταφόρτωση (downloading) και αποθήκευση πνευματικών δημιουργημάτων
  • Streaming sites που δίνουν την δυνατότητα, πάλι μέσω συνδέσμων, για απευθείας θέαση οπτικοακουστικών έργων, μερικά δε εξ αυτών έχουν επιλογή & για downloading
  • Torrent sites που είναι βασισμένα στα peer to peer δίκτυα και ουσιαστικά λειτουργούν σαν αποθηκευτικός χώρος πληροφοριών για την εύρεση ψηφιακών αρχείων και κυρίως ως βασικοί διαμεσολαβητές στην επικοινωνία των χρηστών μεταξύ τους, ώστε αυτοί να έχουν την δυνατότητα της ανταλλαγής και διακίνησης ψηφιακών αρχείων τα οποία στην πλειονότητά τους περιέχουν προστατευόμενα πνευματικά έργα. 

Το διαδίκτυο, λόγω του σχεδιασμού και του τρόπου λειτουργίας του, «προσφέρει» πλήρη ανωνυμία. Η ανωνυμία αυτή καθιστά ιδιαίτερα δυσχερές το έργο του εντοπισμού των παραβατών και τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, ικανών να στοιχειοθετήσουν στα ποινικά Δικαστήρια την εκάστοτε παράνομη δραστηριότητα. Η ΕΠΟΕ, πάνω από μια δεκαετία, έχει συστήσει ειδικό τμήμα με άτομα που διαθέτουν ιδιαίτερα εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις και ασχολούνται αποκλειστικά με την διαδικτυακή πειρατεία. Οι αρμοδιότητες του συγκεκριμένου τμήματος περιλαμβάνουν:

  • την έρευνα τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των παράνομων ιστότοπων
  • την ενδελεχή και απόλυτα τεκμηριωμένη έρευνα του εντοπισμού των φυσικών προσώπων που είναι οι ιδιοκτήτες ή/και λειτουργούν ως διαχειριστές & συντονιστές των πειρατικών sites
  • την ανεύρεση & καταγραφή συνδέσμων (links) οι οποίοι παραπέμπουν σε παράνομα αναρτημένα ψηφιακά αρχεία πνευματικών έργων
  • την αφαίρεσή των παραπάνω links και των αντίστοιχων ψηφιακών αρχείων τα οποία έχουν αναρτηθεί από διάφορα άτομα χωρίς άδεια, μέσω έγγραφων καταγγελιών προς τους φιλοξενητές περιεχομένου (hosting providers), στους servers των οποίων "φιλοξενούνται" τα αρχεία αυτά. 

Η ΕΠΟΕ σε συνεργασία με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της διαδικτυακής πειρατείας. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί και διώχθηκαν ποινικά, πολλοί ιδιοκτήτες, διαχειριστές και συντονιστές δεκάδων παράνομων ιστότοπων, οι οποίοι μετά την σύλληψή τους, διέκοψαν την λειτουργία των ιστότοπων που είχαν δημιουργήσει με σκοπό το παράνομο κέρδος. Μεταξύ πολλών άλλων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι εξής “δημοφιλείς” Ελληνικοί πειρατικοί ιστότοποι (internet-sites):  2009 “greekfun.com” link-site  –  2010 “gamato.info” torrent-site ,  "steki.gr" streaming-site  –  2011 “thegreekz.com” link-site , "livemovies.gr" streaming-site  –  2012 “greekddl.com” link-site , "warezoula.com" link-site  --  2013 “greekstars.co” link-site , "tv-therapy.gr" streaming-site   –   2014 “p2planet.net”  torrent-site  –  2015 “dvdmovies.gr”  streaming-site , "gamatotv.com" streaming-site, οι δε ιδιοκτήτες τους, οι διαχειριστές και οι συντονιστές, παραπέμφθηκαν στην Δικαιοσύνη.